Bliže nam se blagdani i vrijeme darivanja. Za sve nas zaljubljenike/ce u kuhanje, sve što ima veze sa hranom je idealan poklon. Svakako, ukoliko nekoga želite inspirisati da u novoj godini više kuha, kuharice s receptima su idealan poklon.

Ovo je top 5 kuharica po mom izboru, koje su objavljene u 2019. godini.

  1. Kuhanje kod kuće na japanski način

Ukoliko ste ljubitelji azijskih okusa, onda je kuharica “Japanese Home Cooking” baš za vas. Za iskusne u kuhinji ili početnike, u knjizi se nalazi preko 100 recepata. Autorica predstavlja tradicionalne japanske recepte, pri tome vodeći računa o jednostavnoj estetici, a sve je popraćeno predivnim fotografijama. Apsolutno neočekivan poklon, zar ne? 

  1. A da kuhamo na veganski način?

Ja sam ljubiteljica otkrivanja novih okusa i novih recepata. Iznenadit će vas knjiga recepata “I Can Cook Vegan”, u kojoj se nalazi 125 veganskih recepata. Naučit ćete praviti tjesteninu, salate, sendviče, slatkiše – a sve bez namirnica životinjskog porijekla. Ja jedva čekam provjeriti ovu kuharicu!

  1. Biblija o kolačima i tijestu

Mene su fotografije ove kuharice kupile na prvu. Autorica “Pastry Love: A Baker's Journal of Favorite Recipes” kroz 125 recepata prenosi svoju ljubav prema desertima. Različite pite, torte, peciva – meni zvuči savršeno za dugu zimu koja je pred nama. Kakav divan poklon ispod jelke!

  1. Kad vam dođu gosti

E ovo je kuharica za naše mame – da znaju da ne moraju ptičije mlijeko iznijeti kad dođu gosti. Knjiga recepata zanimljivog naziva “Nothing Fancy: Unfussy food for having people over” je najprodavanija kuharica u izdanju New York Times-a. Bez obzira da li vam navrati komšinica, ako organizujete vikend druženje ili zabavu za 15 osoba – u ovoj kuharici imaju super recepti koji ne zahtijevaju sate provedene u kuhinji. Sjesti i napamet naučiti svaki recept baš pred blagdanska druženja. 

  1. Taj divni hljeb!

Naslovna fotografija je iz kuharice “Living Bread: Tradition and Innovation in Artisan Bread Making”. Čak 60 recepata za različite vrste hljeba, pizze, slatkih peciva. Ako mene pitate apsolutni raj za hedoniste. Domaći hljeb je jedan od trendova u 2019. godini. Kupljeno!