Ne znam ima li zanimanje sommelier-a za kafu, ali ja bih se apsolutno mogla baviti takvim poslom.

Činjenica je da kafu ne pijem u litrima. Kafa mi je nije prva stvar koju popijem ujutro. I mislim da su to baš razlozi što uživam kafu i cijenim kvalitetnu. Za mene je kafa druženje sa prijateljima i konzumiranje tog pića kao slastice.

S druge strane, na nebrojeno mjesta u Sarajevu, ali i inostranstvu (a posebno u Lisabonu), zgražavala sam se na nekvalitetnu i neukusnu kafu.

Ovo je tekst za sve vas koji se pitate gdje popiti sjajnu kafu u Sarajevu!

     5. Ministry of Ćejf

Ono po čemu je Ministry of Ćejf prepoznatljiv jeste da u ulici Kovači se nalaze i mjesto gdje vlasnici prže kafu koju koriste, te svakako kafić. U proljeće i ljeto možete uživati u ispijanju kafe u ovoj tradicionalnoj sarajevskoj ulici, a zimi u šarmantnom interijeru kafića. Kafa je uistinu dobra, a imaju i sjajne kolače. S obzirom na relativno kratko postojanje kafića, neka se još dokazuju i svakako održe dobar glas i ukus kafe.

     4. Bašta Hotela Evropa

Ispijanje kafe u ovom kultnom sarajevskom hotelu je nekako doživljaj Sarajeva. Možete popiti bosansku kafu, ali i kafu brenda Lavazza – što je jedno od rijetkih mjesta gdje možete popiti ovu kafu. Ono u čemu se mogu popraviti je svakako više konobara, jer nekad uslijed gužve zna se desiti da dugo čekate na svoju narudžbu.

     3. Kamarija Point of View

Doživljaj kafe u Sarajevu je svakako i uživanje u pogledu. Od samog otvaranja Kamarija je postala prepoznatljivo mjesto posebno u ljeto kad zbog visokih temperatura poželite uživati u hladu krošnji drveća. Kamarija ima i sezonske deserte, koji unaprijede doživljaj uživanja u bosanskoj kafi.

     2. Spazio, Radićeva 

Za Spazio sam vezana još od fakultetskih dana, gdje smo provodili jako puno vremena. Spazio je odličan za ljetne vreline jer nudi uživanje u pravoj zelenoj oazi, a istovremeno ćete sresti sve. Preporuka za sladoled od pistacija.

     1. Torte i to

Ako bismo imali neku ljestvicu sa kriterijima: kafa, kolači, pogled, ljubaznost osoblja, onda Torte i to ispunjava sve kriterije, te je zasluženo na samom vrhu top 5 mjesta za kafu u Sarajevu.

Uživajte u sunčanim danima, kafi i #chakulanju!