Iskreno baš sam se dvoumila kako da nazovem ovu tortu. A onda sam shvatila da njen vanjski izgled itekako zavara, jer su ananas i smokve tu samo zbog dekoracije, a i jer se super slažu sa ostatkom kolača.

Tako da je izbor pao na ovaj naziv. Ono što je također zanimljivo je da u biskvitu nema šećera, a u kremu sa sirom možete izostaviti šećer ili staviti po ukusu.

Ovo je još jedan recept sa objašnjenjima korak po korak i fotografijama naravno.

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci:

Biskvit

– 150 ml ulja

– 100 ml meda

– 2 jajeta

– 1 supena kašika ekstrakta vanilije

– 150 g brašna

– 1 kafena kašika sode bikarbone

– 1/2 kafene kašike soli

– 1 kafena kašika cimeta

– 2 banane

– 100 g kokosovog brašna

– 100 g sjeckanih oraha

Krema

– 400 g krem sira

– 50 g putera

– šećer u prahu, po želji

– sok od 1/2 limuna

– 1 supena kašika ekstrakta vanilije

– voće za ukrašavanje

Ukoliko želite napraviti ove jestive ukrase od ananasa, postupak je sljedeći. Ananas izrežemo na što tanje ploške. Uzmemo kalup za mafine i okrenemo ga naopako. Premažemo sa otopljenim puterom i na svaki stavimo plošku ananasa, kao na fotografiji. Pečemo 50 minuta na 120°C. Izvadimo i ananas stavimo u kalupe, te pečemo dodatnih 20 minuta. Ovaj korak možete i preskočiti.

Pripremamo biskvit. Ova torta je za standardni okrugli kalup od 23 cm. Na dno kalupa stavimo papir za pečenje.
U posudi mikserom umutimo ulje i med. Dodajemo jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije. Dodamo brašno, sodu bikarbonu, so i cimet. Kuhačom umiješamo izgnječene banane, kokos i orahe. Smjesu ulijemo u kalup. Pečemo 20 minuta na 180°C. Čačkalicom provjerimo da li je biskvit pečen. Izvadimo i ostavimo da se ohladi.

Pripremamo kremu. U posudi mikserom umutimo krem sir. Dodamo puter. Umiksamo i šećer u prahu dok smjesa ne bude glatka. Dodamo sok od limuna i ekstrakt vanilije.

Na ohlađeni biskvit nanesemo kremu. Sa strane ukrasimo s orasima, a na vrhu sa sezonskim voćem.

Zanimljiva i vrlo osvježavajuća slastica, zar ne?