Svaka godina je prilika da u svoje prehrambene navike unesemo neke novitete i svakako unaprijedimo način ishrane. Stručnjaci i poznati svjetski kuhari predviđaju da će sljedeći trendovi vladati u 2018. godini.

  1. Obrok u jednoj tavi

Tzv. one pan meal. Brzi i jednostavni recepti ostaju aktuelni i u ovoj godini. U jednoj tavi se može pripremiti i doručak i ručak i večera. Štedi se na vremenu, a i manje posuđa za pranje.

  1. Neobični začini

Svoje naredno putovanje iskoristite kako biste pribavili začine koje kod nas ne možete pronaći. Kupite sjeme i posadite kad se vratite kući. Neki od neobičnih začina koji će se koristiti u 2018. godini su Timut biber iz Nepala, koji je oštar po ukusu ali ima i okus po grejpfrutu, a zatim i francuski peršun, te balzam od limuna.

  1. Sirova hrana

Prethodna godina je pokazala procvat ovakve vrste ishrane, te se nastavak tog trenda očekuje i u 2018. godini. Očekujte još više jestivog cvijeća u obrocima, te sveprisutnost veganskih deserata.

  1. Poke zdjele

Jela spremljena u “po-keh” zdjelama, koje su porijeklom sa Havaja, su zdrava i osvježavajuća. Uglavnom se sastoje od sirove ribe, riže, povrća i sosa. Na Instagramu se nalazi 250 000 fotografija na kojima je ovo jelo.

  1. Souping

Kako je 2017. godina bila godina smoothie-ja, tako će 2018. godina biti godina “souping”. To znači preferiranje da pojedemo bogatu kremastu supu umjesto smoothie-ja za ručak.

  1. Hrana koju voli naša gušterača

Ako još niste pročitajte sjajnu knjigu “Gut”, autorice Giulie Enders. A u ovoj godini trend će biti i hrana koju voli naša gušterača, tako da spremite kefir, hranu bogatu probioticima i kisele rotkvice.

  1. Piće

Zeleni čaj je u modi i ove godine, a biljni čajevi ostaju popularni. Novi trend je svakako Earl Grey čaj, te očekujte i sladoled s okusom ovog čaja.

Ja se radujem da su i ove godine moderna pjenušava pića, a recept sa proseccom već možete naći u Slatkim receptima.

Rum je novi hit u ovoj godini, ali i mocktails, to jeste kokteli bez alkohola. Pa dobro ne moramo baš svaki trend slijepo slijediti.