Prošle godine uživali smo u hrani koju voli naša gušterača, neobičnim začinima, supama i zelenom čaju.

Stručnjaci i poznati svjetski kuhari predviđaju koji su to trendovi u hrani i piću u 2019. godini.

  1. Neklasični puteri

Kikiriki puter je popularan već desetljećima, iako moram reći da ga ja baš ne volim. S druge strane, posljednjih godina sve traženiji su puteri od badema, lješnjaka i indijskih oraha. Na našem tržištu već neko vrijeme uživamo u Noccio puteru od lješnjaka uzgojenih u BiH. Za 2019. godinu predviđa se popularnost putera od sjemenki suncokreta, tikve, pa čak i lubenice. To mi se čine kao zanimljivi okusi.

  1. „Ružna“ hrana

OK, znam odmah se pitate kako hrana može biti ružna? Ovdje se misli na nesavršeni izgled voća i povrća. Posljednjih godina, primijetit ćemo kako se teži da svaki krastavac, patlidžan ili narandža u supermarketu izgledaju isto. Međutim, taj trend se mijenja u korist toga da se namirnice ne bacaju bespotrebno samo zato što ne izgledaju po nekim zadatim proporcijama. S obzirom da sam veliki protivnik bacanja hrane, ovaj mi se trend posebno dopada.

  1. Veliko NE vještačkim vitaminima i suplementima

Činjenica je da sve više brinemo o našem zdravlju i ishrani. S druge strane, sveprisutno je i ja bih rekla nasilno unošenje dodatnih vitamina i suplemenata u vidu tableta i kojekakvih prahova. Čini se da će takvim navikama u 2019. konačno doći kraj. Mnogi će se vratiti shvatanju da se vitamini i minerali ipak nalaze u voću i povrću.

  1. Ljubav za tropsko voće

Moram reći da iako mi se dopadaju svi trendovi u 2019. godini, zbog ovog trenda su mi oči zasijale. Ja obožavam tropsko voće, ananas posebno. U ovoj godini se predviđa da će guava, pitaja, marakuja i karambola zasijati. Eto umjesto jedne jabuke dnevno, jedna pitaja dnevno, zašto da ne.

  1. Desertni humus će biti hit!

OK, humus je već standardni dio svakog doručka rekla bih, ali desertni humus? Moram reći da me ovaj trend zainteresovao i mogla bih smisliti neki homamade recept za humus sa čokoladom. Mmmm…

  1. Domaći hljeb

Svjetski kulinarski časopisi konstatuju da ljudi sve više kuhaju kući. Među 100 trendova za 2019. godinu na Pinterest-u je i pravljenje domaćeg hljeba. Mislim da je ovo sjajan trend, a ništa lakše nego napraviti hljeb. Moj omiljeni recept je onaj drage Nure.

  1. Piće

Što se pića tiče, najavljuje se povratak ruma (ne samo u kolačima) nego u različitim koktelima, sa dodatkom leda ili Coca-Colom.  Proizvođači pića u 2019. teže pakovanju pića u materijale koji se mogu reciklirati, što je svakako odlično za okoliš.