Prošle sedmice započeo je mjesec Ramazan. Za sve vas koji postite, vjerujem da je ponekad izazov kako nakon napornog radnog dana pripremiti zdrav i ukusan obrok za iftar, a da ne provedete sate u kuhinji. Pri tome svakako je bitno da nakon cjelodnevnog posta, hrana za iftar ne bude teška za želudac.

Moji prijedlozi su morski plodovi na 3 načina: losos sa povrćem, file tune sa bulgurom i tjestenina sa morskim plodovima.

Za pripremu svakog od ovih jela ne treba vam više od 30 minuta. A i morski plodovi su u sezoni u maju, pa je šteta ne iskoristiti frišku ribu iz ribarnica.

Losos sa povrćem

500 gr losos file

150 ml soja sosa

50 ml ulja

1 supena kašika meda

đumbir

čili

bijeli luk

200 gr kukuruza

salata

Priprema:

Losos filetima odstraniti kožu. U zdjeli pomiješati soja sos, med, đumbir, sitno nasjeckani bijeli luk i čili u prahu.

U vrećicu za zamrzavanje staviti filete lososa i preliti ih marinadom. Staviti u frižider na 30 minuta.

Tavu zagrijati i staviti malo ulja. Losos izvaditi iz marinade i peći po 2 minute na svakoj strani. Ispečeni losos izvaditi u tave i kratko zagrijati preostalu marinadu.

Kukuruz začiniti i kratko propržiti na maslacu.

Losos po želji preliti marinadom i servirati sa kukuruzom (ili drugim povrećem po želji) i salatom.

File tune sa bulgurom

1/2 šolje bulgura

400 g filea tune

50 ml soja sosa

đumbir, kurkuma, mješavina začina po želji

mladi sir ili salata

limun

Priprema:

File tune oprati i staviti između dva kuhinjska papira kako bi upili višak vode. Tunu začiniti sa začinima po želji.

Bulgur preliti sa 1 i 1/2 šoljom vode, posoliti i kuhati dok voda ne ispari, oko 15 minuta na srednjoj vatri.

Tunu ispržiti na maslinovom ulju po 3 minute sa svake strane. Preliti sa soja sosom i ostaviti sa strane. Sevrirati uz bulgur, svježu salatu ili mladi sir.

Tjestenina sa morskim plodovima

500 g morskih plodova

150 g tjestenine

100 ml vrhnja za kuhanje

začini po želji

feta sir

Priprema:

Morske plodove oprati i ostaviti u cjediljki da se višak vode ocijedi. Ispržiti na maslinovom ulju i začiniti po želji (bijeli luk, mješavina začina, đumbir). Nakon 5 minuta dodati vrhnje za kuhanje i ostaviti na vatri još 2 minute.

Tjesteninu skuhati (ukoliko je tjestenina od heljde onda vam za kuhanje treba tačno 5 minuta).

Tjesteninu pomiješati sa morskim plodovima, te servirati uz feta sir.

Želim vam da mjesec Ramazan ispostite u miru i radosno dočekate Bajram. A baklavu spremamo zajedno, naravno.

Galerija