Šta kuhamo ovog proljetnog mjeseca? Deserte svakako, s tim da ćemo narednog mjeseca sa dolaskom prvog bobičastog voća imati pravu eksploziju boja na desertnim tanjirima. S tim da moram vam reći da sam kupila prve ovogodišnje jagode i nisu loše uopće.

Neke od namirnica iz februara i marta, još uvijek možemo naći na tržnicama.

U aprilu se radujemo: šparogama, rotkvicama, bananama i rabarbari.

Sezona šparoga je kratka (maksimalno 3 mjeseca), ali u tom periodu dobijamo jako kvalitetne šparoge. Svježe šparoge uistinu možete kupiti samo na pijaci i to tog jutra kada su i ubrane. Nakon što se uberu, vrlo brzo povenu, tako da ćete lako prepoznati da li su ubrane baš tog jutra. Najukusnije i najzdravije su šparoge tek kratko tretirane i začinjene maslinovim uljem, biberom i po želji sa malo parmezana. Iako će vam se učiniti da su tanje šparoge jednostavnije za spremiti, upravo suprotno tanje često znaju biti i žilavije, pa je sigurno uvijek uzeti nešto deblje. U biti nakon što ih operete, odrežite dno stabljike i kuhajte 4-7 minuta. Zanimljivo je da su šparoge prvi put uzgojene u Grčkoj prije 2,500 godina i Grci su ih koristili za liječenje zubobolje.

Svježe rotkvice na salati i mladi kravlji sir, idealna užina zar ne? Sočne i hrskave, rotkvice stižu na tržnicu nakon zimske pauze. Kora rotkvice ima papreniji okus, pa se često koristi u predjelima, jer otvara apetit. Zbog svoje delikatnosti i jedinstvenog okusa, rotkvicu najčešće konzumiramo svježu na salati.

Reći ćete mi: pa dobro banane stalno možemo kupiti. Tačno, ali u aprilu je tu i posebna sorta banana: Windward. Historijski podaci navode da su se banane konzumirale u Indiji i Kini još od početka računanja vremena. Svako od nas čini mi se voli banane različite zrelosti, ja preferiram zelene i nešto tvrđe banane, a po okusu najslađe su svakako one sa tek nekoliko smeđih pjega. Ukoliko banane servirate u voćnoj salati pospite sa sokom od limuna kako biste spriječili tamnjenje. Ja sam ih za jednu priliku uronila u čokoladu, što je svakako idealan spoj.

Za rabarbaru kažu da je povrće, koje je umislilo da je voće. Tako da ćete naići i na recepte za puding od rabarbare, ali i one koji predlažu rabarbaru kao prilog uz meso ili ribu. U Kini je korištena kao lijek, a Marko Polo je donio u Evropu u 18-om stoljeću i otada je konzumiramo kao hranu. Kada kupujete tražite rozu, črvstu, bez vidljivih oštećenja. Nakon što je operete, odrežite oba kraja stabljike, uklonite lišće jer nije jestivo. Možete je kuhati ili pripremiti u nekom desertu.

Ukusan i sunčan april vam želim!