– Reci mi nešto ružno. – Ljeto 2018. I doista je nekako tako. Sunce smo upijali samo na plaži, a ništa od ljeta u gradu. Ostaje nam da od augusta očekujemo da nas obraduje vrelim, toplim danima.

A kad su dani sa temperaturama +30°C onda teško da ćemo upaliti pećnicu. Može biti zato da je u sezoni voće i povrće kojem je potrebna nikakva ili minimalna termička obrada.

U augustu, u sezoni su: kukuruz, paradajz, šljive i kupine.

Mene kukuruz uvijek veže za djetinjstvo. Znate kad dođu prvi kukuruzi i nana/baka iz skuha i malo zapeče na tavi, pa ne postoji ukusnija užina. Ja ih uvijek baš tako spremam. Ne treba vam naročito kulinarsko umijeće, a rezultat uveseli i odrasle i djecu.  Savjet više: idite na pijacu ujutro i tako ćete izbjeći kupiti kukuruz koji je čitav dan bio na suncu – jer temperatura pomaže šećeru u u kukuruzu da se pretvori u škrob, a brašnasti okus nije baš ono što želite u ustima. Naravno od kukuruza možete napraviti i kokice, bilo slatke ili slane bit će odličan dodatak ljetnim večerima.

Prije nekoliko stoljeća, paradajz su zvali “ljubavne jabuke”, a neki od njih doista i liče na srcolike jabuke. Danas se proizvodi mnoštvo vrsta paradajza. Tzv. mesnati paradajz je manje kiseo, cherry paradajz je slađi, a duguljasti je najbolji za kuhanje. U salatama ili pri kuhanju, paradajz ima prirodni afinitet prema bosiljku, origanu i maslinovom ulju. Suprotno popularnom vjerovanju, istina je da paradajz ne voli raslađivanje, tako da nikako ga ne držite u frižideru, jer će omekšati i izgubiti na okusu.

Ja vam volim sve kiselo, a ako nije prirodno kiselo, onda volim nezrelo. Obožavam zelene šljive. Znam da većina voli mekane i slatke šljive. Zanimljivo je da postoji više od 300 vrsta šljiva. Kako biste šljive duže sačuvali svježim, držite ih u frižideru, a svakako ih možete i zamrznuti za poslastice. Enin recept za džem možete iskoristiti i za šljive, svakako ako se odvažite da pravite rakiju, javite recept.

Iznenadit ćete se koliko su kupine dobre za naše zdravlje. Jedna šolja kupina obezbjeđuje 50% dnevno potrebnog unosa vitamina C. Kupine smanjuju visinu krvnog pritiska, te poboljšavaju probavu. Kupine su preporučljive naročito trudnicama jer sadrže visok procenat folne kiseline. Ja sam pravila divnu poslasticu s kupinama, te vam recept donosim sutra.

Nadam se da odmarate i uživate u kuhanju i #chakulanju.