Iako dosta namirnica možemo pronaći u supermarketima većinu godine, ne mora nužno značiti i da su sve namirnice u sezoni uvijek.

U februaru je idealna prilika da u svoje obroke uključite: prokulice, karfiol, crvene narandže i limun. Tijekom ovog, kako volimo reći, kratkog mjeseca i ja sam vam pripremila recepte koji uključuju navedene namirnice.

Imate dvije vrste ljudi: oni koji vole prokulice i oni koji tvrde da ih mrze. Kažem da tvrde da ih mrze, jer su se vjerovatno suočili sa prekuhanim prokulicama. Ako su pravilno pripremljene, bit će savršeno mekane iznutra i hrskavi izvana. Mogu se pripremiti kao prilog, sa dodatkom lješnjaka ili sezama, ili kao glavno jelo sa drugim povrćem. Kada kupujete uzmite manje prokulice, čvrste sa zelenim lišćem. Prije pripreme potrebno ih je potopiti na 10 minuta u toplu vodu, kako bi izašle eventualni insekti, te ih onda treba saprati. U prosjeku je potrebno 6-12 minuta u ključaloj vodi i kuhane su.

Karfiol je odličan za supe i “bućkuriše” sa povrćem. Njegova priprema je kratka, potrebno ga je kuhati tek 5 minuta. Ukoliko bismo ga kuhali duže, karfiol će izgubiti 30-40% svojih hranjivih svojstava. Najadekvatnija priprema kako bismo dobili što više hranjivih sastojaka karfiola jeste da ga kuhamo ili stavimo na gril. Zanimljivo je da karfiol se jako dobro slaže sa začinima kao što su kurkuma, čili i đumbir. Karfiol je odličan izvor vitamina C, folne kiseline i željeza, kao i dobar izvor proteina, magnezija i vitamina B2 i B3. U protekla 3 mjeseca karfiol je sazrijevao kako bi nam u februaru pružio sve svoje okuse.

Ja vam obožavam citruse, a crvene narandže posebno. Činjenica je da su prave “krvavo” crvene narandže baš u sezoni u februaru. Manje su od običnih narandži i ukoliko su doista crvene iznutra, to će se vidjeti i na kori. U prosjeku, crvene narandže su slađe od ostalih vrsta narandži. Odličan su izvor antioksidanata, te sjajno idu uz salate, a naravno i deserte i napitke.

Mislim da je limun sastavna namirnica svakog kućanstva. Od malena se sjećam da u kući smo uvijek imali limunadu. A u zimskom februaru limun će baš obasjati svakodnevnicu. Limun je dodatak kolačima, salatama, ali se isto tako mogu i ukiseliti. Moji slatki recepti vrlo često uključuju limun, tako da očekujte puno recepata s limunom ovog mjeseca (a i narednih mjeseci).