Je li i vi uživate kad odete na tržnicu ovih dana, a tamo sve puno boja. Ja naprosto se vratim jedva noseći sve svježe voće i povrće.

Moram vam reći da posljednjih nekoliko sedmica sam mnogo putovala. Između ostalog jedno od putovanja je i YTILI iskustvo, zbog kog vjerujem da će Chakula samo još više napredovati, te se tome iznimno radujem.

Što se sezone tiče, u junu uživamo naročito u: breskvama, trešnjama, mladom krompiru i patlidžanu.

Breskve potiču iz Kine, a vrlo lako ih sami možete uzgojiti iz košpice i uspijevaju i u našim predjelima. Kada ih kupujete, pomirišite voćku, jer je intenzivan miris indikator zrelosti. Iako ćete često dobiti breskve u papirnoj vrećici, izvadite ih jer će papir ubrzati propadanje voćke. Breskve su odlične u voćnoj salati, sa sladoledom ili kremastim kolačima.

Stigle su nam trešnje. Prvi recept vam pišem već sutra i vjerujte mi preukusna je slastica. Istina je da nam trešnje vrlo kratko su u sezoni, ali svakako je samim tim još slađe kad ih dočekamo. Vjerujem da su vam poznate proslave u Japanu povodom cvjetanja trešnje. Ovo divno voće treba kišu, ali ne previše kiše, te toplotu ali ne i previše toplote. Ukoliko uspijete da ne pojedete sve, recepata sa trešnjama je mnogo. Trešnjama oplemenite obični biskvit, odličan su spoj sa bademima, kao i čokoladom ili u cheesecake-u.

Ja vam obožavam mladi krompir. Mladi krompir je apsolutni dragulj sezone i toliko kratko je tu da naprosto bih ga jela svaki dan. Ono što odlikuje mladi krompir jeste da su manji i da im je kora mekša i tanja. Upravo zbog te činjenice mladom krompiru nije potrebno guliti koru nego je samo dobro oprati prije pripreme. Kuhajte ih 20-tak minuta ili pecite u pećnici 30 minuta, dodajte puter i svježe začine koji su u maju započeli sezonu i imate odličan prilog ili čak kompletan obrok. Krompir se odlično slaže sa mentom, vlascem i peršunom.

Smatra se da patlidžan potiče iz Indije, a sredinom 15 stoljeća postao je iznimno popularan u Evropi. Patlidžan je zvijezda francuskog ratatouille-a i grčke musake. Zanimljivo je da patlidžan biološki čak ni nije povrće, nego bobica (iz porodice jagoda, malina, borovnica). Kada birate uzmite patlidžane koji vam se učine težim, bez vidljivih oštećenja na koži. Patlidžane možete staviti na grill, pirjati ili ispeći u pećnici. Međutim, imajte na umu da patlidžan upija ulje kao spužva. Probajte cijeli patlidžan ispeći na roštilju, dim će mu dati posebnu notu.

Sa ovim divnim namirnicama vjerujem da ćete uživati u kuhanju u junu. Svakako podijelite svoje recepte sa mnom na Instagramu.