Kraj april i početak maja počastili su nas divnim sunčanim danima. A nekako sve je ljepše i lakše kad nas sunce grije i kad su dani duži. Priroda se budi, a vidjela sam na Instagramu da su mnogi već i ljenčarili na plaži.

Dok čekamo vrijeme godišnjeg odmora, u maju još uvijek možemo kuhati sa aprilskim namirnicama, a posebno šparogama i rotkvicama. Tu nam je i zvijezda godine: ljekovita potočarka.

U maju u sezoni su: jagode, bijeli luk, svježi začini, morski plodovi.

Moram vam reći da ja jagode jedem ama baš svaki dan. Svratim do komšije u Butik zdrave hrane ujutro i već znam šta imam za užinu na poslu. Hercegovačke jagode su uveliko na našim tržnicama i tokom maja će biti samo još crvenije, slađe i mirisnije. Jagode stavljamo u brojne torte, kolače i pite. Ja ih svakako ne bih isključila ni iz slanih jela, jer su odlične u kombinaciji sa šparogama i začinjene sa acetom balsamicom.

U porodici luka, najintezivniji miris i okus svakako ima bijeli luk. Međutim nesporno je da svako jelo kom dodamo bijeli luk, postane neizmjerno ukusnije. Ono što ću preporučiti svima vama koji volite sir jeste da za naredno druženje pripremiti fondue od sira. Komadići hljeba se prethodno umoče u maslinovo ulje, pa u sir. Savjet više: maslinovo ulje kratko zagrijte i dodajte usitnjen bijeli luk. Bijeli luk je začin kojim je su začinjena i ova sočna pileća krilca odlična za vikend druženje.

Kad sretnem neke od vas u gradu, kažete da smo svi posadili začine ili kupili već posađene i rezuckamo ih i dodajemo u hranu. Kod mene trenutno rastu bosiljak, menta, vlasac i ružmarin. Možete ih naći i po cvjećarama i tržnicama po vrlo povoljnim cijenama, a nema ništa bolje nego dodati mentu u smoothie, bosiljak na pizzu, vlasac u umak i ružmarin na morske plodove.

Svakog petka sam redovna u ribarnici na Skenderiji. Morskih plodova ima tokom cijele godine, ali u maju su losos, tuna, plava riba i škampe posebno svježe. Ono što je odlično jeste da vam za sve morske plodove treba minimalna termička obrada, tako da je ručak doista spreman za manje od 30 minuta.

Svakako se nadam se se družimo na Instagramu i da pratite Insta story-je, jer često dijelim savjete baš dok kuham sa sezonskim namirnicama. Uživajte u majskim namirnicama.