Prošlomjesečni tekst U sezoni: februar, vam se baš dopao, a i ja sam nekako jedva čekala mart, da napišem šta je to u sezoni ovog mjeseca.

Svakako da će nam se neke namirnice kao što su crvene narandže, karfiol i limun zadržati i ovog mjeseca. To samo znači da sve recepte koje u prošlom mjesecu nisam stigla podijeliti s vama, ovog moram.

U martu nam stižu: mladi luk, narandže, špinat i kiwi.

Znam nekoliko ljudi koji se mladom luku raduju kao najrođenijem. Mladi luk ne moramo konzumirati samo svjež ili kao dodatak kuhanim jajima. Pire možemo obogatiti dodajući mu isjeckan mladi luk i cheddar sir i na taj način obogatiti jedan potpuno običan prilog. Također, probajte staviti mladi luk na grill začinjen sa maslinovim uljem, a poslužite ga sa orašastim plodovima. Savjetuje se kupovanje manjih izdanica mladog luka, jer su takve najukusnije.

Tačno je da narandže možemo naći tijekom cijele godine, međutim, ukoliko, poput mene ih kupujete za svježi sok ili smoothie svake sedmice, vrlo brzo ćete primijetiti da su upravo sada najsočnije. Znate li da su narandže uzgajane u Kini još prije 6000 godina? Svakako u ovo doba godine, narandže nam ne stižu iz Kine već iz Španije, Maroka, Egipta ili sa Kipra. Ono što karakteriše narandže koje nam stižu u martu, a to su sorte Navel Late i Lane Late, jeste da se jako lako gule, tako da ih ne morate koristiti samo za sok. Narandže se slažu sa svim čokoladnim desertima, mesom, a meni je posebno draga kombinacija sa svježom zelenom salatom i acetom balsamicom.

Špinat je još jedna namirnica koju nađemo u prodavnici cijele godine. Ali, opet, najsvježiji i najukusniji špinat se bere i dolazi na naš sto upravo u martu. Mislim da nam je svima tegoba kad kupujemo špinat koliko kupiti, jer kad odrežete stabljike i pri kuhanju količinski dobijemo 1/4 kupljenog. Tako da neka vam ovo bude vodič: od 1 kg kupljenog špinata, dobit ćete oko 250g špinata za upotrebu. Svaki list špinata potrebno je posebno oprati i ne zaboravite iscijediti iscjekani špinat kako ne bi pustio vodu tijekom kuhanja. Ja obožavam lazanje sa špinatom i u martu vam donosim recept.

Zanimljiva je priča kako je kiwi dobio ime. Naime, prvobitno je uzgojen na sjeveru Kine, početkom 20-tog stoljeća, pod nazivom Kineska zelena bobica. Kad je došlo vrijeme da se izvozi, kako bi izbjegli plaćanje visokih nameta na izvoz bobičastog voća promijenili su mu ime u kiwi. Ime je dobio po ptici koja je simbol Novog Zelanda, a također je mala, smeđa i čupava. Kina je i dalje najveći proizvođač kiwija na svijetu, a jedan kiwi sadrži samo 54 kalorije. Kiwi možemo dodati u smoothie ili napraviti ukusan kremasti kolač uz dodatak kiwija.