Šta mislite hoće li biti zima puna snijega? Ja se nekako nadam da neće. Ali ako bude, šta nas briga više vremena za kuhanje i druženje u kućnom ambijentu.

U novembru sezonske namirnice su: kupus, kesteni, brusnica i nar.

Kaže mi prijateljica neki dan da čim uđe u zgradu, osjeti miris kiselog kupusa iz bureta koji komšinica drži negdje u haustoru. Doista, čini mi se da je prvi vjesnik zime upravo kupus. U različitoj termičkoj obradi ili kao salata uz vrhunski grah. Kad smo kod mirisa kupusa, znate li da Grci vjeruju da kupus potiče od znoja Zeusa. Tako da nije ni čudo da ima vrlo intenzivan miris dok se kuha. Osim na ovaj način kupus možete izrezati i kratko proprižiti na puteru, uz dodatak soli i bibera. Kupus se odlično slaže sa čilijem, sezamom, bijelim lukom, đumbirom i soja sosom. Termički neobrađen, kupus će održati svježinu i do dvije sedmice, ukoliko ga držite u frižideru.

Prolazim Vilsonovim svaki dan. Dečko koji prodaje kestene kaže da svaki dan proda sve što donese. Kestene svakako možete pripremiti i kući u pećnici, ali mnogi će reći nije to isto kao kad kupite na ulici. S kestenima možete napraviti i kesten pire, a odlično se slažu sa čokoladom, tako da ni torta nije na odmet.

Koristite li brusnice u kuhinji? Čini mi se da je ova zanimljiva namirnica nepravedno zanemarena u našim jelima. Brusnice su bogate antioksidansima i vitaminom C i vrlo su izdržljive. U frižideru će vam ostati svježe i do dvije sedmice. S brusnicama možete napraviti sos kao preliv za meso, dodati ih u salatu ili iskoristiti u desertima.

Ne znam jesam li već spominjala, ali ja baš volim nar. Od prvog momenta kad je dostupan na tržnici, odmah mi uljepša svaki dan. Nar potiče iz Irana odakle je pronašao put do Indije, Kine i Europe još prije 2000 godina. Kažu da svaki nar sadrži tačno 840 sjemenki. Iskreno, nisam brojala. Nar će vam u firižideru ili na bilo kom drugom suhom mjestu biti svjež nekoliko sedmica, čak i mjesec dana. Od nara možete napraviti sok, dodati ga u smoothie ili napraviti ovaj vrhunski mousse.

Novembar je odličan mjesec za neke drugačije okuse.