Uprkos hladnim posljednjim danima septembra, ja i dalje vjerujem u zlatnu i sunčanu jesen. Nepopravljivi optimista šta ćete.

S druge strane, kad je vani kišno i tmurno, ima nešto u toplom čaju, domaćem kolaču i dekici.

U oktobru uživamo u sezonskom: batatu, gljivama, kruškama i grožđu.

Istina je da batat ili slatki krompir je prisutan u našoj ishrani tek nekoliko godina unazad. Međutim, kad ga jednom probate, ovisnost je neizbježna. unutrašnjost ovog povrća varira od narandžaste do ljubičaste, s tim da narandžasti je slađi i ima nježniju teksturu. U Americi, slatki krompir jednostavno nazivaju krompirom, začine ga sa javorovim sirupom, te zapeku sa puterom i smeđim šećerom, kao idealan prilog uz večeru za Dan zahvalnosti. Ukoliko želite pire od slatkog krompira, nikako ga nemojte kuhati, nego zapecite u rerni i izgnječite (kao tikvu). Čips ili pomfrit od batata iz rerne  je nešto što morate probati. Zbog slatkoće slatki krompir se itekako koristi i za deserte.

Jesen i kiša su idealno vrijeme za gljive. Svakako ukoliko poznajete svijet gljiva, onda imate zadovoljstvo uživati u šumskim, divljim gljivama čiji okus je naprosto delikatesa. Mi ostali, morat ćemo se zadovoljiti gljivama iz uzgoja. Najčešće vrste gljiva u našim supermarketima su šampinjoni, bukovače, vrganji. Ja uživam u bukovačama. Mislim da su odlična zamjena za meso. A za brz i odličan ručak sa bukovačama recept je tu. Nastojte da gljive pojedete dan kad ih kupite, jer ne vole boravak u frižideru. S gljivama možete napraviti doručak šampi(nj)ona, staviti ih u rižoto ili jednostavno zapržiti na grilu.

Još jedna divna jesenska namirnica su kruške. Postoji oko 700 vrsta krušaka. Za razliku od jabuka, iako su iste porodice ruža, kruške su nešto nježnije i brže istruhnu. Kruške je i teže uzgojiti nego jabuke i potrebno ih je ubrati prije nego sazriju, jer vrlo često znaju istruhnuti dok su još na grani. Sjajan desert je kuhanje kruški u crvenom vinu i vaniliji ili kruške u kombinaciji sa čokoladom – idealan recept. Odlične su i kao dodatak salatama.

Ove godine sam već pojela toliko grožđa i tako je fino. S druge strane, od grožđa se pravi vino, a kažu da je čaša vina dnevno dobra za srce, pa tako je onda i grožđe. Iako sam ljubitelj bijelog vina, više volim crno grožđe. Volim ga dodati u salate, na plate sa sirom ili dodati u smoothie. Od grožđa možete napraviti i džem ili jednostavne biskvite obogatiti ovim divnim voćem.

Da znate da sam ogladnila pišući ovaj post, vjerujem da se i vi. U slast!