Prvi dani septembra su obično i prvi dani škole. I ako nemate školarca u kući, mislim da se svi sjećamo školskih dana. Septembar donosi i prvo jesenje lišće, ali i kišu.

Svakako da to znači da ćemo češće biti kući i naravno kuhati.

U septembru, u sezoni su: tikva, kesteni, smokve i jabuke.

Muškatna tikva je svakako jedna od najpopularnijih jesenjih namirnica za pripremu kako slanih, tako i slatkih jela. Možete je upotrijebiti u supama, pasti, rižotu, ali i ukusnim kolačima. Te ću vam napisati recept za jedan preukusni kolač. Što se tiče kupovine, imam nekoliko savjeta. Ukoliko možete napraviti prstom udubljenje u tikvi, ona je nezrela i nedostajat će joj slatkoće. Kora treba biti bez packi i bež boje, bez zelenih dijelova. Veće tikve su uglavnom ukusnije. Tikvu možete držati na hladnom mjestu (ali ne frižideru) i do tri mjeseca. U frižideru ili na sobnoj temperaturi će izdržati nekoliko sedmica. Tikvu pripremamo tako što je razrežemo i očistimo od sjemenki. Pečenje tikve će dovesti do intenziviranja njenih okusa. Ukoliko samo skuhate komadiće tikve i stavite ih u blender, dobit ćete ukusnu i hranjivu hranu za bebe.

Ništa ne kaže jesen, kao miris pečenih kestena na ulici. Kestene nakon branja treba brzo termički obraditi, jer će inače uvenuti. Guljenje kestena je dug proces, za koji vam je potrebna dobra muzika i vrijeme. Oguljene kestene možete iskoristiti u kuhanju, ukoliko želite pire, kestene skuhajte kao krompir.

Kažu da je kušanje prve sezonske smokve uživanje kao prvi poljubac. Smokve se dijele po boji, pa tako postoje bijele, crne i crvene/smeđe. Dok unutrašnjost varira u bojama od roze do intenzivne crvene. Zanimljivo je da smokva sadrži oko 1500 sitnih sjemenki i svaka od tih sjemenki može postati voćka. Kada kupujete smokve, birajte one izgledaju friško, teške su u ruci i čine se kao da će puknuti. Mogu se čuvati nekoliko dana u frižideru, s tim da hlađenje smokvi narušava njihov okus. Smokve su odlične u desertima ili kao predjelo. Možete ih začiniti medom, dodati im sir ili orašaste plodove. Smokve svakako možete i osušiti ili napraviti ukusan džem.

Jabuke su vjerujem najraspostranjenije voće u našoj zemlji. Postoji oko 7000 vrsta jabuka, koje pripadaju porodici ruža, u kojoj su još i jagode, maline, kajsije, šljive i kruške. I ja sam bila u berbi jabuka i svakako da ću se potruditi osmisliti neki zanimljiv recept.

Jesen je doista odlična prilika za isprobavanje novih recepata!