Ukoliko ste imali priliku posjetiti neki od vrtnih centara, mogli ste primijetiti da su stigli brojni začini u saksijama. Ili kako ja to volim reći začini u kuhinji. Policu za cvijeće i začine sa naslovne fotografije smo sami napravili.

Za mene je neprocjenjivo kada uberem neki od začina i začinim hranu ili svježu mentu dodam u Zimski smoothie.

U nastavku su neki od začina koje možemo uzgajati u stanu, te kakvu to brigu zahtijevaju.

Bosiljak

Najčešće kad istražujete o bosiljku pronaći ćete naslove: božanski moćan, liječi mnoge bolesti. Za mene bosiljak na pasti ili pizzi je savršenstvo okusa. Basileus na grčkom znači kralj, pa odatle i nadimak da je ovo kraljevski začin, a u Talijanke ga nose privuku udvarače. Osim da začinimo jelo, od bosiljka možemo napraviti i pesto, ali i napraviti maslinovo ulje aromatizirano bosiljkom. Bosiljak voli sunčano mjesto i da se zaljeva odstajalom vodom. Potrebno je da često ga koristite, kako bi novi listovi izrasli.

Menta

Ja sam vam vječno zaljubljena u mentu. To mi je omiljeni začin. Obožavam je u obliku čaja, svježu, u soku, ma kako god. Trenutno uzgajam mentu sa okusom narandže. Pored toga postoji i menta sa okusom čokolade, pepermint.. I menta voli sunce, ali i vodu, pa je u vrijeme intenzivnog rasta potrebno obilno zaljevati.

Vlasac

Neki dan sam kupila sjeme vlasca i posadila u saksiju. Nažalost, kod nas nisam mogla naći već uzgojen ovaj začin. Vlasac je odličan u sosovima, ali i jednostavno ga dodate u pavlaku i obogatite je na tako jednostavan način. Vlasac se brzo oporavlja nakon reza, pa se i očekuje da ga rezuckamo baš kad god poželimo. Zanimljivo je i da su njegovi ljubičasti cvjetovi jestivi, a i vrlo dekorativni.

Ružmarin

Njegov jak i očaravajući miris odlično ide uz sva mesna jela, paradajz i krompir. Ne voli pretjerano sunce, a ni da se zaljeva previše ipak je to mediteranska biljka. Ružmarinom možete aromatizirati i mladi sir, ali i napraviti čaj od ružmarina (kažu da je dobar za mršavljenje).

Peršun

Ja mislim da je peršun dio odrastanja u Bosni i Hercegovini. Ne mogu se sjetiti nekog jela iz djetinjstva, a da nije bilo začinjeno peršunom. Vrlo je jednostavan za održavanje, voli puno sunca i umjereno vlažnu zemlju. Čaj od peršuna preporučuje se za temeljno čišćenje organizma, te pomaže i pri uklanjanju menstrualnih tegoba.

Bez obzira opredijelili se za uzgoj svih predloženih začina ili tek nekih, vjerujem da ćete uživati koristeći ih – jer su uzgojeni baš u vašoj kuhinji.