Kraj aprila najavljuje sezonu jagoda. Svakako da one prve dolaze sa juga naše zemlje. Drage žene iz Zdrave logike obradovale su me organskim jagodama. Svoju sreću sam podijelila na Instagramu, a onda počela razmišljati kakav desert da spremim. Moram reći da nisam ljubitelj termičke obrade svježih jagoda, tako da je ovaj recept rezultat kreativnog nereda u kuhinji.

Vrlo jednostavan desert, a efektan. Mislim da je odličan i za predstojeći Vaskrs.

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Sastojci:

– 6 manjih jagoda

– 50 g mljevenih badema/lješnjaka

– 50 g mljevenog keksa

– 20 g putera

– 50 ml mlijeka

– 2 kafene kašike kakaa

– 20 g mljevenih sjemenki bundeve

Postupak pripreme:

Jagode operemo, odstranimo peteljke i ostavimo na papirnih ubrus da se osuše.

U blenderu pomiješamo bademe ili lješnjake (ili oboje), keks, kakao, istopljeni puter i mlijeko. Blendamo dok se smjesa ne ujednači.

Smjesu stavimo u ruku i obložimo oko jagode. Svaku “kuglicu” s jagodom uvaljamo u mljevene sjemenke bundeve.

Ostavimo u frižider na sat vremena.

I to je to. Bez šećera, preukusno i iznenađenje svakome.