Sezona je jabuka. Ako u pretragu na stranici ukucate tu riječ, dobit ćete nekoliko recepata s jabukama. A ovaj je najzdraviji među njima. Kako je to moguće? Ajde da provjerimo.

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci:

– 6 jabuka (Zlatni delišes, Gala ili Ida Red)

– 100 g oraha

– 6 Medjool datula

– 20 g meda

– 1 kafena kašika cimeta

– sok 1/2 limuna

– 100 g putera

Preliv:

– 200 g grčkog jogurta

– 2 supene kašike meda

Postupak pripreme:

Datule stavimo 5 minuta da prokuhaju u vodi, kako bi omekšale. Ogulimo im kožu i u blenderu pomiješamo sa orasima, limunovim sokom, cimetom i puterom.

Pećnicu zagrijemo na 160ºC.

Jabuke operemo i izdubimo gornji dio šire, u obliku lijevka. Svaku jabuku napunimo nadjevom. Jabuke složimo u dublju vatrostalnu posudu. Ulijemo 200ml vode te prekrijemo alu folijom.  Pečemo 25 minuta. Nakon 25 minuta skinemo foliju i pečemo još 10-tak minuta. Vrijeme pečenja ovisi o sorti jabuke i o veličini. U prosjeku provjerite da li je jabuka mekana prije nego je izvadite iz pećnice.

Preliv napravimo tako da pomiješamo jogurt i med.

Uživat ćete u zalogaju punom oraha, sa osvježavajućom jabukom i prelivom od jogurta!